Inici   Introducció   Variacions   Noves espècies   Llista   Estatus i fenologia   Nous exòtics   Darreres observacions   Anuaris   Anellament   Censos   SOCC   PERNIS   Atles hivernal   Bibliografia addicional Col·laboracions  


ON OBSERVAR OCELLS A LA VALL DEL RIDAURA


Per als que no saben per on començar vull recomanar una sèrie de llocs on es pot fer una bona observació (quantitativa i qualitativa) sense gaire esforç. N’he confeccionat una classificació per ambients, tot i que sóc plenament conscient de la dificultat de fer separacions netes quan ens movem en un espai tan petit i amb tanta variabilitat paisatgística. D’entre aquesta deliciosa barreja prenc, doncs, com a títol, l’hàbitat predominant.
Els itineraris llargs es poden fer totalment o parcialment amb alguna mena de vehicle. Als llocs concrets, el cotxe ens hi deixa a la porta. No hi ha, doncs, excusa d'edats ni mandres ni històries. A més, la majoria són d'una bellesa poc comuna. S'ha d'entendre que aquests punts recomanats especialment són tots bons, però no són tots els bons, ni molt menys. El llistat d’espècies que s’esmenta a cada apartat no vol ser en cap cas exhaustiu i només es tracta d’una indicació del que es pot observar més fàcilment. Amb els ocells no hi ha garanties i et pot aparèixer (o desaparèixer) qualsevol cosa al lloc més insospitat.
Expressament, i per raons obvies, no esmentaré on cercar espècies molt sensibles i emblemàtiques sobretot de rapinyaires (diürns i nocturns) com el falcó peregrí (Falco peregrinus) o el duc (Bubo bubo).

* Aigües continentals (riu, rieres, basses i aiguamolls). A casa nostra no queda gaire res d'aquesta mena d'ambients. Malgrat això, les poques restes que queden són extraordinàriament riques en tota mena de fauna.
Totes pateixen un grau d’amenaça força alt. La bassa del Dofí sol assecar-se a l’hivern ja que, durant aquesta època, no hi ha aport d’aigua per part de l’EDAR de Castell d’Aro. El tram final del Ridaura va ser reacondicionat i les obres acabaren el 2009. Els estanys de les Escoles també han sofert una gran trasformació i el pla hidràulic que els ha afectat després de la urbanització de la zona els ha convertit en un indret anb una important làmina d’aigua tot l’any.
1. La bassa del Dofí.   (Mapa de la zona)
2. Tram final del Ridaura.   (Mapa de la zona)
3. Els estanys de les Escoles.   (Mapa de la zona)

* Costa. Durant i, sobretot, després dels temporals solen ser moments molt favorables per a l'observació d'aus marines. I és que quan fa mal temps, ocells que normalment la fan lluny de la costa s'hi atansen buscant refugi o són arrossegats pel vent. Els períodes migratoris també són especialment rics amb el transit d'aus amunt i avall.
La pressió humana fa impossible la nidificació d'algunes espècies que probablement ho havien fet a l'antiguitat. Seria el cas, per exemple, del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), els xatracs (Sterna sp), les baldrigues (Calonectris diomedea - Puffinus sp), el falcó de la reina (Falco eleonorae) o l’àguila pescadora (Pandion haliaetus).
4. Camí de ronda de S'Agaró.   (Mapa de la zona)
5. Les Sofreres - Punta del Molà.   (Mapa de la zona)
6. La Punta d'en Bosch.   (Mapa de la zona)

* Bosc. Sota aquest epígraf s'inclou tota la superfície poblada d'arbres i arbustos. Tant hi cap una pineda com una brolla, una sureda com una garriga. En aquesta mena d'ambients els ocells són difícils d'observar, ja que tenen gran quantitat d'amagatalls entre el brancatge de les plantes.
7. Camí de Pedralta.   (Mapa de la zona)
8. Pujada a Vallvanera (urb. Mas Nou).   (Mapa de la zona)
9. Romanyà.   (Mapa de la zona)

* Camps de conreu. Hem de ser especialment respectuosos i no oblidar mai que som a casa d'altri. Aquests ambients, rics en menjars de tota mena són també força rics en quantitat i diversitat d'ocells. A més, l'observació es facilita per l'esclarissament de la vegetació.
10. Horts de Castell d'Aro.   (Mapa de la zona)
11. Pla de Santa Cristina d'Aro.   (Mapa de la zona)
12. Horts del camí de Pedralta.   (Mapa de la zona)

* Nuclis urbans. A part de les aus típicament urbanes s'hi poden observar espècies del tot insospitades. Tot és qüestió de tenir els sentits alerta.
13. Castell d'Aro.   (Web del municipi)
14. Sant Feliu de Guíxols.   (Web del municipi)
15. Santa Cristina d'Aro.   (Web del municipi)
Per la seva singularitat, també vull incloure en aquest recull, l’abocador d’escombraries de Solius ( Mapa), a cavall entre els termes de Santa Cristina i Llagostera. En aquest indret es concentren milers de gavians argentats de pota groga (Larus michahellis) i no es rar veure-hi altres espècies difícils de detectar a la resta de la vall, com el corb (Corvus corax), la cornella negra (Corvus corone), el gavià fosc (Larus fuscus), el milà negre (Milvus migrans), o, fins i tot, alguna cigonya blanca (Ciconia ciconia).
S’hi ha fet les primeres observacions de gavià fosc (Larus fuscus) i gavina corsa (Larus audouinii) i observacions úniques a la vall com gavià argentat de potes roses (Larus argentatus), gavià caspi (Larus cachinnans) i gavinot (Larus marinus)
Inici   Introducció   Variacions   Noves espècies   Llista   Estatus i fenologia   Nous exòtics   Darreres observacions   Anuaris   Anellament   Censos   SOCC   PERNIS   Atles hivernal   Bibliografia addicional Col·laboracions  

www.000webhost.com