Inici   Introducció   Variacions   Llista   Estatus i fenologia   Noves espècies   Nous exòtics   Darreres observacions   Anuaris   Anellament   Censos   SOCC   PERNIS   Atles hivernal   On observar ocells a la vall   Col·laboracions  


BIBLIOGRAFIA ADDICIONAL


En aquest apartat trobareu en vermell la nova bibliografia consultada després de la publicació del llibre. Tant pot ser antiga com de nova publicació. Com al llibre, m'he permès afegir-hi un llistat de lectures per a disfrutar amb la Natura.
Hi ha també, un recull d'enllaços a webs útils o curioses realcionades amb el món dels ocells.
ENLLAÇOS INTERNET
FÒRUMS INTERNET
LLIBRES I ARTICLES
REVISTES
GUIES SONORES
MISCEL·LÀNIA (Lectures "naturals")

INTERNET

Com a pàgines bàsiques i fonamentals pels ornitòlegs catalans s’ha d’esmentar el web de l’Institut Català d’Ornitologia i el de la SEO, on trobareu tota mena d’informacions sobre temes relacionats amb l’ornitologia, així com molts enllaços interessants i útils.

Una fantàstica base de dades en català, per enregistrar i compartir observacions ornitològiques és: www.ornitho.cat.

El Grup de Natura Sterna té un web amb informació sobre la natura de la vall del Ridaura; amb activitats i nombrosos escrits relacionats amb diferents aspectes naturals de casa nostra.

Algunes pàgines d'ocells de les comarques gironines són: CAE (Comitè Avifaunístic Empordanès), Frontera Empordà, Ateneu naturalista de Girona, Basses d'en Coll, Birdig Girona, Societat d'estudis i recerca de Salt, ANG, Montilivi Natural, Blog de l'estany de Sils, La Natura a la comarca de la Selva, La Natura de la Baixa Tordera. ICHN delegació de La Garrotxa, Natura Garrotxa, Limnos.

Una bona guia de llocs on anar a observar ocells, editada per la Generalitat, és: Guia de turisme ornitològic .

Un molt bon i pedagògic web d’ornitologia en català, és:
www.xtec.es/~jcerdeir/.
Un bon web d’ornitologia en castellà, és: www.mundofree.com/carferg/aves/portada.htm.
Un web en castellà (encara en construcció) orientat al datat i sexat d'ocells en mà, és: www.javierblasco.arrakis.es/.
Un web en anglès orientat a la identificació de plomes, és: http://www.michelklemann.nl/verensite/start/featherrightindex.html.

Encara que llunyà i exòtic, a aquest web xilè hi ha una bona col·lecció de coses interessants relacionades amb els ocells i el seu món http://avesdechile.tripod.com/.

Al web www.cr-birding.be/ trobareu descrits tots els projectes de marcatges especials d’ocells que es realitzen a Europa, amb una descripció resumida i els noms, adreces i telèfons de contacte dels diferents responsables.

http://usuarios.lycos.es/pardelas/ i www.avesdeburgos.com/menu.htm són dos webs en castellà dedicats a la tècnica del “digiscoping”. També hi trobareu força enllaços interessants.

A aquesta adeça www.mailxmail.com/curso/excelencia/ovservacionaves trobareu un curiós curs gratuït d’iniciació a l’ornitologia.

Pàgines on es tracta de rareses i ocells exòtics són: Reservoir Birds, de rareses (també de Catalunya). Exotic Birds Catalonia, d'ocells exòtics de Catalunya. Rare Birds Spain, de rareses de l'estat espanyol.

D’altres webs on hi ha detalls útils i sovint poc coneguts són:

Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Amb l’Hipermapa (Atles electònic de Catalunya), que podeu utilitzar per a calcular les coordenades UTM de qualsevol punt de la geografia catalana. http://www10.gencat.net/ptop/AppJava/cat/actuacions/territori/hipermapa.jsp. A nivell d’España, a la següent adreça del web del MAPA: http://sigpac.mapa.es/fega/visor/ es pot trobar un mapa d’España en el qual, apart de mostrar les coordenades UTM de qualsevol punt de l’estat, permet mesurar distàncies i superfícies.

Al web del Ministerio de Medio Ambiente podeu trobar http://www.mma.es/costas/guia_playas/index.htm on es pot veure una vista aèria de moltes platges del litoral de l'estat espanyol.

Institut Cartogràfic de Catalunya. Entre altra informació interessant podeu trobar una sezilla però útil calculadora per a convertir coordenades geogràfiques en UTM i viceversa. L’adreça és www.icc.es/web/content/php/geotex/geoutm.php.

Per a calcular la distància entre dos punts a partir de les seves respectives coordenades geogràfiques podeu anar a www.wcrl.ars.usda.gov/cec/java/lat-long.htm . El millor web és però: http://www.gpsvisualizer.com/calculators.html, ja que addicionalment permet la conversió de coordenades expresades en graus, minuts i segons a decimal i vice-versa i, a més, confecciona mapes.

A l’adreça http://users.pandora.be/suncycle/index.html, trobareu el programa Suncycle, que podeu baixar-vos gratuïtament i que permet calcular l’hora de sortida i posta de sol a qualsevol punt de la terra, indicant les coordenades geogràfiques (longitud i latitud).

Des de www.acutesoftware.com.au/ podeu baixar-vos gratuïtament el programa “Date Calculator” que permet calcular, fàcilment, el temps transcorregut entre dues dates.

Departament de Medi Ambient http://mediambient.gencat.net/cat/inici.jsp on, entre molta més informació interessant com per exemple la legislació sobre temes de natura, hi ha la previsió del temps a Catalunya, a www.meteocat.com/.

www.weboryx.com/ web de la botiga Oryx, especialitzada en tota mena de material relacionat amb la natura.FÒRUMS

A Internet, hi ha diversos espais o fòrums més o menys especialitzats i d’àmbits diversos on es pot participar per tal exposar i conèixer opinions, notícies, intercanviar informació, etc. Per exemple: http://es.groups.yahoo.com/group/naturmania/, centrat a la natura de les comarques gironines, http://es.groups.yahoo.com/group/auscat/, sobre ornitologia catalana o AvesForum, http://www.seo.org/avesForum.asp, sobre ornitologia d’España. Per entrar-hi i poder-hi participar, s’ha de seguir un senzill procediment de registre indicat a la mateixa pàgina web.LLIBRES I ARTICLES

* AERC TAC (2003) AERC TAC's Taxonomic Recommendations. Versió “on line”: www.aerc.eu/.

* AGUILAR, J. S., MONBAILLIU, X. Y PATERSON, A. M. (1993) Estatus y Conservación de aves marinas (Actas del II Simposio Aves Marinas del Mediterráneo. Calvià, 21-26 de marzo de 1989). Madrid, SEO y los autores.

*** ALVAREZ, C. (2004) Més ocells de la vall del Ridaura. Sant Feliu de Guíxols. L’Arjau, 48: 15-19. Versió “on line”: www.guixols.net/arjau48/arjau4815.pdf .

*** ALVAREZ, C. (2006) Més ocells de la vall del Ridaura (2). Sant Feliu de Guíxols. L’Arjau, 53: 26-33.

* ALVAREZ, C. (2008). Ocells rars a l’Empordà. Comitè Avifaunístic Empordanès. Versió “on line”: http://www.comiteempordanes.org/Seguiment/Ocells_rars_Emporda1.pdf.

* ALVAREZ, C. (2009). Ocells exòtics a l’Empordà. Comitè Avifaunístic Empordanès. Versió “on line”: http://www.comiteempordanes.org/Seguiment/Ocells_exotics_Emporda.pdf.

* ALVAREZ, C. (2009). Recull de dades de calàbria grossa (Gavia immer) a l’Empordà. Comitè Avifaunístic Empordanès. Versió “on line”: http://www.comiteempordanes.org/SeguimentRecull_de_dades_Gavia_immer.pdf.

* ALVAREZ, C., BURGAS, A., CAPALLERAS, E., FELIU, P., MARTÍ-ALEDO, J., OLLÉ, A. (2007). Primer informe d’homologació de citacions del CAE. Versió “on line”: http://www.comiteempordanes.org/Homologacions/1r_Informe_homologacio.pdf.

* ALVAREZ, C., BURGAS, A., CAPALLERAS, E., FELIU, P., OLLÉ, A. (2007). Anuari d’ornitologia empordanès 2006. Comitè Avifaunístic Empordanès. Versió “on line”: http://www.comiteempordanes.org/Anuaris/Anuari_Emporda_2006.pdf.

* ALVAREZ, C., BURGAS, A., CAPALLERAS, E., FELIU, P., OLLÉ, A. (2007). Recull de dades d’observacions de gavina cendrosa (Larus canus) a les comarques empordaneses, 1977 – 2007. Comitè Avifaunístic Empordanès. Versió “on line”: http://www.comiteempordanes.org/Seguiment/Recull_de_dades_Larus_canus.pdf.

* ALVAREZ, C., BURGAS, A., CAPALLERAS, E., FELIU, P., OLLÉ, A. (2007). Segon informe d’homologació de citacions del CAE. Versió “on line”: http://www.comiteempordanes.org/Homologacions/2n_Informe_homologacio.pdf.

* ALVAREZ, C., BURGAS, A., CAPALLERAS, E., FELIU, P., OLLÉ, A. (2008). Llista Patró dels ocells de l’Empordà. Gener de 2008. Comitè Avifaunístic Empordanès. Versió “on line”: http://www.comiteempordanes.org/LLISTA_PATRO_Gener_2008.pdf.

* ALVAREZ-CROS, C. (coord.). 2010. Anuari ornitològic de la vall del Ridaura (Costa Brava), 1999 - 2008. Àncora, Suplement del núm.: 3.143. Associació Cultural Bitàcola, Sant Feliu de Guíxols. Versió digital:www.ocellvallridaura.000webhostapp.com/Anuaris/Anuari_vall_Ridaura_1999_2008.pdf.

*ALVAREZ-CROS, C. (ed.). 2010. Anuari ornitològic de la vall del Ridaura (Costa Brava), 2009. Versió digital: : www.ocellvallridaura.000webhostapp.com/Anuaris/Anuari_vall _Ridaura_2009.pdf.

* ANTON, M. (ed.) (2008) Anuari d’ornitologia de Catalunya. 2007. Barcelona, Institut Català d’Ornitologia.

* ANTON, M. (ed.) (2009) Anuari d’ornitologia de Catalunya. 2008. Barcelona, Institut Català d’Ornitologia..

* AYMERICH, J. i altres (1991) Els ocells d’Osona. Barcelona, Lynx.

* AYMÍ, R. & HERRANDO, S. (eds.) (2003) Anuari d’ornitologia de Catalunya. 2000. Barcelona, Institut Català d’Ornitologia.

* AYMÍ, R. & HERRANDO, S. (eds.) (2005) Anuari d’ornitologia de Catalunya. 2001. Barcelona, Institut Català d’Ornitologia.

* AYMÍ, R. i TOMÀS, F. J. (2001). Activitats del Grup Català d’Anellament durant el període 1997 - 1999. Butlettí del Grup Català d’Anellament, vol. 18. Barcelona, Grup Català d’Anellament.

* AYMÍ R. i TOMÀS, F. J. (2011) Balanç de les activitats d’anellament científic d’ocells realitzades per l’Institut Català d’Ornitologia durant el període 2003-2005. Barcelona: Institut Català d’Ornitologia. Disponible en línia a www.ornitologia.org/publicacions/reportanell (creat el 15 de desembre de 2011).

* BAKER, K. (1993) Identification Guide to european Non-Passerines. Hertfordshire, BTO.

* BARRIOCANAL, C. (2003). Anàlisi i comparació de l’ornitofauna dels boscos i bosquines esclerofil·les de les muntanyes de la Costa Brava. (Tesis doctoral inèdita). Versió “on line”: www.tdx.cesca.es/TESIS_UB/ AVAILABLE/TDX-0413105-083025/TESISCBL.pdf.

* BALCELLS, E. y colab. (1961) Sobre épocas de migración y trashumancia de aves en el NE. español. Ardeola, 7: 5-58. Madrid, SEO.

* BAUCELLS, J. (ed.) (2010) Els rapinyaires nocturs de Catalunya. Santa Eulàlia de Ronçana, Baucells.

* BAUCELLS, J., CAPRODON, J., CERDEIRA, J., VILA, P. (2003) Guía de las cajas nido y comederos para aves y otros vertebrados. Bellaterra, Lynx.

* BAUFLE, J. M., VARIN, J. P. (1979) La caza fotográfica. Barcelona, Instituto Perramon.

* BERNIS, F. (1966) Migración en aves. Madrid, SEO.

* BISBE, E., FABREGAS, E. (2006) Hàbitats i espècies d’interès a l’espai d’interès natural de les Gavarres. Celrà, Galanthus. Versió “on line”: http://www.asgalanthus.org/new/downloads/descarregues/Cat_hab_sp_sing_Gav.pdf.

* BOLOGNA, G. (1981) Guía de aves. Barcelona, Grijalbo.

* BRUUN, B., SINGER, A. (1980) Guía de las aves de España y de Europa Barcelona, Omega.

* BUSQUETS, E. (1987) Els animals segons el poble. Barcelona, Millà.

* CABARD, P., CHAUVET, B. (2003) L’étymologie des noms d’oiseaux. Paris, Belin Éveil Nature.

* CAÑIGUERAL, E. (2004) Els ocells de Llagostera: el pla i el nucli urbà, Crònica joves investigadors.

* CARBONERAS, C. (1987) Alas en la mar. Badalona, Gabinet municipal de mitjans de comunicació de l'Ajuntament de Badalona.

* CARRERA, E. (1987) Gavines. Barcelona, CYAN.

* CARRERAS, J. (2004) Entre fonts, dòlmens i menhirs. Gavarres 06. Cassà de la Selva, AMDG.

* CEBALLOS, P., PURROY, F.J. (1977) Pájaros de nuestros campos y bosques. Madrid, Servicio de Publicaciones Agrarias del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

* CHVAPIL, S., KNOTEK, J., KNOTEK, L. (1992) Aves de jaula. Madrid, Sausaeta.

*** CHYNERY, M. (1980) Guía práctica ilustrada para los amantes de la Naturaleza. Barcelona, Blume.

* CLARABUCH, O. (ed.). (2011). Anuari d’Ornitologia de Catalunya. 2009. Barcelona: Institut Català d’Ornitologia..

*** CLAVELL, J. (2002) Catàleg dels ocells dels Països Catalans. Bellaterra, Lynx.

*** CLAVELL, J., LÓPEZ, F., CLARABUCH, O., BURGAS, A., CAMA, A.; FERRER, J., GIL, M., OLLÉ, A. & RODRÍGUEZ, M. 2010. Llista Patró dels ocells de Catalunya. Edició 3.0, novembre de 2010. Comitè Avifaunístic de Catalunya, ICO. Versió “on line”: http://www.ornitologia.org/monitoratge/llista_patro_ocells_catalunya_3.pdf.

*** CLAVELL, J., COPETE, J.L., GUTIÉRREZ, R., DE JUANA, E. & LORENZO, J. A. (2005) Lista de las aves de España. Edición de 2005. SEO / BirdLife. Versió “on line”: http://www.seo.org/media/docs/Lista%20Aves%20multilingue.pdf.

* COPETE, J. L. (ed.) (1998) Anuari d’ornitologia de Catalunya.1996. Barcelona, Grup Català d’Anellament.

* COPETE, J. L. (ed.) (2000) Anuari d’ornitologia de Catalunya.1997. Barcelona, Grup Català d’Anellament.

* CORDERO-TAPIA, P.J. (1983) Las aves del Maresme: catálogo, status y fenología. Barcelona, Universidad.

* CORONADO, R., DEL PORTILLO, F., SAEZ-ROYUELA, R. (1973) Guía de las anátidas de España. Madrid, ICONA.

* DALMAU, J. (2000) Els ocells del Segre a la Seu. Seu d’Urgell, Ajuntament.

* DAVIS, P. G. (1981) Trapping Methods for bird ringers. Hertfordshire, BTO.

* DE ANDRES, A., SACRISTAN, A. (1997) Los pájaros. Madrid, Penthalon.

*** DE JUANA, E., VARELA, J. M. (2000) Guía de las aves de España. Barcelona, Lynx.

* DE JUANA, E.(2006) Aves raras de España. Barcelona, Lynx.

* DE SAGARRA, J.M. (1947) Els ocells amics. Barcelona, Juventud.

* DEL HOYO, J., ELLIOT, A., SARGATAL, J. (1992->) Handbook of the birds of the World. Barcelona/Bellaterra, Lynx.

*** DEL HOYO, J., SARGATAL, J. i altres (1989) On observar ocells a Catalunya. Barcelona, Lynx.

* DELIN, H., SVENSSON, L. (1993) Photographic guide to the birds of Britain & Europe. London, Hamlyn.

* DIAZ, M., ASENSIO, B., TELLERIA, J.L. (1996) Aves Ibéricas (Vol. I. No Paseriformes). Madrid, J. M. Reyero.

*DIES J. I., GARCÍA, E., GOROSPE, G., GUTIÉRREZ, R., LORENZO, J. A., MARTÍ-ALEDO, J., GUTIÉRREZ, P., VIDAL, C. (2008). Lista de Rarezas de España. Taxones de aves sometidos a homologación por el Comité de Rarezas de SEO/BirdLife. Madrid, SEO/BirdLife. Versió “on line”: http://www.seo.org/media/docs/lista_rarezas_2006.pdf.

* Diversos autors . (1989) Enciclopèdia Catalana. Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana.

*** Diversos autors. (1984-1992) Història Natural dels Països Catalans. Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana.

* DOMINGO, M. A. (2004) Dormideros invernales de Garcillas bueyeras (Bubulcus ibis) en la provincia de Girona. Versió “on line”: http://es.geocities.com/miquelbustia/dormidorsesplugabous.html.

* DORKA, V. (1960) Observaciones ornitológicas en Catalunya en agosto de 1958. Ardeola, 6: 111-123. Madrid, SEO.

* DWIGHT, J. (1925) The gulls (Laridae) of the world; their plumages, moults, variations, relationships and distribution. Bulletin of American Museum of Natural History, vol. LII, article III, 63 - 408. Versió “on line”: http://digitallibrary.amnh.org/dspace/handle/2246/1245.

* DU FEU, C. (1985) Nest boxes. Hertfordshire, BTO.

* ESTRADA, J. & ANTON, M. (eds.) (2007) Anuari d’ornitologia de Catalunya. 2006. Barcelona, Institut Català d’Ornitologia.

* ESTRADA, J., JUTGLAR, F, LLOBET, T. (2010) Ocells de Catalunya, País Valencià i Balears. Bellaterra, Lynx Edicions i ICO.

* ESTRADA, J., PEDROCCHI, V., BROTONS, L., HERRANDO, S. (eds.) (2004) Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002. Barcelona. Institut Català d’Ornitologia (ICO)/Lynx Edicions.

* ETCHÉCOPAR, R. D. (1961) A propos de l'invasion des Loxia curvirostra. L'Oiseau, 31(1): 75.

* FELIU, P. (2008) Fauna urbana de Girona i rodalies. Girona, CCG Edicions.

* FERNÁNDEZ-ORDÓÑEZ, J.C. (2004). Ocells Exòtics a Catalunya. Versió “on line”: http://www.parusnatura.org/exoticbirdscatalonia/.

* FERNÁNDEZ-ORDÓÑEZ, J. C., CLAVELL, J., SANTOS, D. M., POLO, A., MARTÍN, M. (ed.) (2008) Noticiario de aves exóticas 2007. SEO/BirdLife. Versió “on line”: www.seo.org/?grupodeavesexoticas .

* FERRY, C. (1961) Hirundo daurica nicheuse en Catalogne. Alauda, 29 (1): 70.

* FONOLL, C. (2000) Veus d’ocells. Bellaterra, Lynx. (Adjunta CD amb la veu de 50 ocells).

* FONOLL, C. (2002) 60 ocells. Bellaterra, Lynx. (Adjunta CD amb la veu de 60 ocells).

* FONOLL, C. (2006) Aucells. Bellaterra, Lynx. (Adjunta CD amb la veu de 60 ocells).

* FORTIÀ, R. Fauna i flora de les comarques de Girona. Girona, Editorial Gironina.

* FREEMAN, M. (1984) Photographier toute la nature. Bordas.

* GAE. (2007) Noticiario de aves exóticas 2003 - 2005. SEO/BirdLife. Versió “on line”: www.seo.org/?grupodeavesexoticas .

* GALLEGO, S. (1970) Aves indígenas de España. Barcelona, Editorial Hispano Europea.

* GARMS, H., EIGENER, W (1977) Plantas y animales de España y Europa. Pamplona, EUNSA.

* GENERALITAT DE CATALUNYA (1987) Espècies protegides. Barcelona, DARP.

* GEROUDET, P., (1955) Observaciones ornitológicas en la Costa Catalana. Ardeola, 2(1): 31-56. Madrid, SEO.

* GINN, H.B., MELVILLE, D.S. (1981) Moult in Birds. Hertfordshire, BTO.

* GOMERSALL, C. (2001) Fotografiando aves salvages. Medina del Campo, Valladolid, Náyade Editorial.

* GOSÁLBEZ, J., SERRA, J., VELASCO, E. 1994. Els sistemes naturals dels aiguamolls de l'Empordà. Barcelona, Institució Catalana d'Història Natural.

* GUTIÉRREZ, R. (ed.) (2001). Cens internacional d’ocells aquàtics hivernants a Catalunya de gener de 2001. Departament de Medi Ambient. Generalitat de Catalunya. Informe inèdit. Versió “on line”: www.gencat.net/mediamb/rndelta/censcat01.pdf.

* GUTIERREZ, R. (ed.) (2004). Resultats del cens hivernal de gavines (Laridae) de gener de 2004 a Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Generalitat de Catalunya. Informe inèdit. Versió “on line”: www.gencat.net/mediamb/rndelta/censgavines2004.pdf.

* GUTIÉRREZ, R. (ed.) (2005). Cens internacional d’ocells aquàtics i marins hivernants a Catalunya de gener de 2005. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Generalitat de Catalunya. Informe inèdit. Versió “on line”: http://www.gencat.net/mediamb/rndelta/censcat05.pdf.

* GUTIÉRREZ, R. (ed.) (2006). Cens internacional d’ocells aquàtics i marins hivernants a Catalunya de gener de 2003. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Generalitat de Catalunya. Informe inèdit. Versió “on line”: http://www.gencat.net/mediamb/rndelta/censcat03.pdf.

* GUTIÉRREZ, R., ARCOS, J.M., CLAVELL, J., COPETE, J.L., MARTÍ-ALEDO, J., SALES, S. & CLARABUCH, O. (2005). Ocells rars a Catalunya 2004. Anuari d’Ornitologia Catalunya 2001: pp. 348-368. Barcelona: Institut Català d’Ornitologia. Versió “on lime”: http://www.ornitologia.org/monitoratge/ocells_rars.pdf.

* GUTIÉRREZ, R & BACH, J. (eds.) (2002). Cens internacional d’ocells aquàtics hivernants a Catalunya de gener de 2002. Departament de Medi Ambient. Generalitat de Catalunya. Informe inèdit. Versió “on line”: www.gencat.net/mediamb/rndelta/censcat02.pdf.

* GUTIÉRREZ, R & GUINART, E (eds.) (2001). Cens internacional d’ocells aquàtics hivernants a Catalunya de gener de 1999. Departament de Medi Ambient. Generalitat de Catalunya. Informe inèdit. Versió “on line”: www.gencat.net/mediamb/rndelta/censcat99.pdf.

* HAYMAN P. (1983) Guía de las aves. Barcelona, Folio.

* HAYMAN P., BURTON, P. (1990) Aves de Europa. Barcelona, Salvat.

* HARRISON, C. (1977) Guía de campo de los nidos, huevos y polluelos de las Aves de España y de Europa. Barcelona, Omega.

* HEATHER ANGEL (1982) La Naturaleza en fotografía. Barcelona, Marin.

* HEINZEL, H., FITTER, R., PARSLOW, J. (1981) Manual de la aves de España y de Europa. Barcelona, Omega.

* HERRANDO, S., BROTONS, L., ESTRADA, J., GUALLAR, S., ANTON, M. (eds.) (2011) Atles dels ocells de Catalunya a l'hivern 2006-2009. Barcelona. Institut Català d’Ornitologia (ICO)/Lynx Edicions.

* ICONA (1984) Manual del anillador. Madrid, Servicio de Publicaciones Agrarias del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

* JENNI, L., WINKLER, R. (1994) Moult and Agening of European Passerines. San Diego, Academic Press.

*** JONSSON, L. (1994) Aves de Europa con el norte de Africa y el próximo Oriente. Barcelona, Omega.

* KÖNIG, I. & KÖNIG, K. (1973) Nueva contribución para el conocimiento de la avifauna de la Costa Brava septentrional. Ardeola, 19: 49-55. Madrid, SEO.

* LEROUX, D. (1965) Gaviota Picofina en la costa de Gerona. Ardeola, 10: 64-65. Madrid, SEO.

* LÓPEZ, F., CLAVELL, J. (2009) Ocells rars a Catalunya. Informe del Comitè Avifaunístic de Catalunya. 2005, 2006, 2007 i 2008. Barcelona, Comitè Avifaunístic de Catalunya, Institut Català d'Ornitologia. Versió “on line”: http://www.ornitologia.org/monitoratge/informe_cac0508.pdf .

* MACIAS, M. (1988) Els ocells de la Garrotxa. Olot, Batet.

* MADGE, S. La observación de las aves. Barcelona, Fontalba.

* MALLING, K., LARSSON, H. (2004) Gulls of Europe, Asia & North America. London, Christopher Helm.

* MALUQUER, J. (1973) Els ocells de les terres catalanes. Barcelona, Barcino.

* MALUQUER, J. (2008) Conèixer i estimar els Ocells. Barcelona, Raval Edicions.

* MALUQUER, S. (1964) Sección Breve (Notas). Ardeola, 9: 152. Madrid, SEO.

* MARTÍ, R. y DEL MORAL, J. C. (eds). (2003). Atlas de las aves reproductoras de España. Madrid. Dirección General de Conservación de la Naturaleza. Sociedad Española de Ornitología.

* MARTÍNEZ, A. (ed.) (2001) Anuari d’ornitologia de Catalunya.1998. Barcelona, Grup Català d’Anellament.

* MARTÍNEZ, A. (ed.) (2002) Anuari d’ornitologia de Catalunya.1999. Barcelona, Institut Català d’Ornitologia.

* MARTÍNEZ, J. A., ZUBEROGOITIA, I., ALONSO, R. (2002) Rapaces nocturnas. Guía para la determinación de la edad y el sexo en las estrigiformes ibéricas. El Escorial. Montícola Ediciones.

* MESTRE, P. (1989) Manual de pedagogia ornitològica. Vilafranca del Penedès, L’autor.

* MOTJÉ, Ll. (1982) Els ocells de la Selva. Girona, L'autor.

*** MULLARNEY, K., SVENSSON, L., ZETTERSTRÖM, D., GRANT, P. J. (2001) Guía de aves. La guía de campo de aves de España y de Europa más completa. Ediciones Omega, S. A.

* MUNTANER, J., FERRER, X., MARTINEZ-VILALTA, A. (1983) Atlas dels ocells nidificants de Catalunya i Andorra. Barcelona, Ketres.

* NICOLAI, J., SINGER, D., WOTHE, K. (1995) Gran guía de la Naturaleza Aves. León, Everest.

* PALAUS, F. J. (1956) Algunas recientes citas de aves interesantes en Catalunya. Ardeola, 3: 263-270. Madrid, SEO.

* PALAUS, F. J. (1960) Notas ornitológicas del NE de España (con algunos datos de Levante). Ardeola, 6: 221-233. Madrid, SEO.

* PARRADO, J. L., DE GRADO, A., MÁRMOL, F. (2009) Clave de identificación de las aves de la Península Ibérica y Baleares. Valencia, Tundra Ediciones..

* PATERSON, A. (1997) Las aves marinas de España y Potugal. Barcelona, Lynx Edicions.

* PATERSON, A. (2002) Aves marinas de la Península Ibérica, Baleares y Canarias. León, Edilesa.

*** PERRINS, CH. (1987) Aves de España y de Europa. Barcelona, Omega.

* PESTANA, A. J.. (2009) Las aves ibéricas en la cultura popular. Valencia, Tundra Ediciones.

*** PETERSON, R., MOUNTFORT, G., HOLLOM P.A.D. (1983) Guía dels ocells dels Països Catalans i d'Europa. Barcelona, Omega.

* PINILLA, J. (Coord.) (2000) Manual para el anillamiento científico de aves. Madrid, SEO/BirdLife y DGCN-MIMAM.

* PRATER, A.J., MARCHANT, J.H., VUORINEN, J. (1987) Guide to identification and agening of Holartic Waders. Hertfordshire, BTO.

* RODRÍGUEZ DE LA FUENTE, F. Cuadernos de campo. Barcelona, Marín.

* RODRÍGUEZ DE LA FUENTE, F. (1970) Enciclopedia Salvat de la Fauna. Pamplona, Salvat.

* RODRÍGUEZ DE LA FUENTE, F. (1975) Enciclopedia Salvat de la Fauna Ibérica y Europea. Barcelona, Salvat.

* SAEZ-ROYUELA, R. (1980) La guía de INCAFO de las aves de la Península Ibérica. Madrid, Incafo.

* SAGE, B. L. (1964). Sección Breve (Notas). Ardeola, 9: 152. Madrid, SEO.

* SALA, P. (2001) L’evolució del paisatge de Sant Feliu de Guíxols. Sant Feliu de Guíxols, Ajuntament i Diputació de Girona.

* SALES, S. (ed.) (2006) Anuari d'Ornitologia de Catalunya. 2002-2005. Barcelona, Institut Català d'Ornitologia..

* SARGATAL, J. DEL HOYO, J. (1989) Els ocells del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Barcelona, Lynx.

* SARGATAL, J. LLINÀS, R. (1978) Els ocells de l’Empordà. Figueres, Centre Excursionista Empordanès.

* SAUER, F. (1982) Aves acuáticas. Barcelona, Blume.

* SAUER, F. (1982) Aves terrestres. Barcelona, Blume.

* SEO. Comité editorial, (1985); Noticiario Ornitológico.; Ardeola 32(2), 1985, 409-424. Madrid, SEO.

* SEO/BirdLife. (1996) Guía de las Aves Comunes de España. Pozuelo de Alarcón, SEO/BirdLife.

* SEO/BirdLife. (2002) Cómo evitar la captura de aves en la pesca de palangre. Pozuelo de Alarcón, SEO/BirdLife.

* SEO/BirdLife. (2004) II Censo Nacional de Cormorán Grande (2003), Versió “on line”: www.seo.org/2003/01/censoCormoranGrande/censo_cormoranes_2003.pdf.

* SOLÀ, J. VICENTE, J. CALVET, M. (Coord.) (2000) Cinquanta anys. 1950-2000. Sant Feliu de Guíxols, Centre Excursionista Montclar.

* SUÑER, D., MOTJÉ, Ll. (1981) Ocells de Girona i la seva rodalia. Girona, Ajuntament de Girona.

* SVENSSON, L. (1996) Guia para la identificación de los Passeriformes europeos. Madrid, SEO/BirdLife.

* TELLERIA, J.L., ASENSIO, B., DIAZ, M. (1999) Aves Ibéricas (Vol. II. Paseriformes). Madrid, J. M. Reyero.

* THIEDE, W. (1982) Pequeña Guía de las aves de Europa. Barcelona, Omega.

* VARIN, J. P. (1982) La photogrephie animalière. Paris, Paul Montel.

* VAYREDA, E. (1883) Fauna Ornitológica de la Provincia de Gerona. Girona, Paciano Torres.

* WALLACE, D. I. M. & SAGE, B. L. (1969) Las aves de la Costa Brava, Cataluña. Ardeola, 13: 151-170. Madrid, SEO.

* WALLACE, D. I. M. & SAGE, B. L. (1968) Las aves de la Costa Brava, Cataluña (Conclusión). Ardeola, 14 : 143-157. Madrid, SEO.

* WASSENICH, V. (1965) Répartition de la Pie-grièche à poitrine rose (Lanius minor) en Catalogne du nord-est.. L'Oiseau, 35(2): 151-152.

* (1975) El maravilloso mundo de las Aves. Barcelona, Galaxia del Libro. (reedició anònima de NOVAL, A. (1975) El libro de la fauna ibérica. Oviedo, Naranco)REVISTES

* Ardeola. Pozuelo de Alarcón, SEO.

* Àncora. Sant Feliu de Guíxols, Associació Cultural Bitàcora.

* Bulletí de Contacte del Grup Català d'Anellament. Barcelona, GCA (L’Abellerol)

*Bulletí del Grup Català d'Anellament. Barcelona, GCA (Revista Catalana d’Ornitologia)

* Crònica joves investigadors. L’Arxiu municipal, Ajuntament de Llagostera.

* Ecologia. Madrid, MAJ Comunicación Ediciones.

* El Carrilet. Platja d'Aro, El Carrilet Edicions i Publicitat.

* Gavarres. Cassà de la Selva, AMDG, S. L.

* Ibis. Tring, Hertfordshire, UK. British Ornithologists' Union

* La Garcilla. Pozuelo e Alarcón, SEO.

* L’Arjau. Informatiu de l’àrea de patrimoni cultural de Sant Feliu de Guíxols.

* Natura. Madrid, Ediciones Mundo Natura.

* Quercus. Madrid, Quercus.

* Revista de anillamiento. Madrid, CMA (SEO/BirdLife), ICO, EBD, GOB.GUIES SONORES

* LLIMONA, F., MATHEU, E., ROCHE, J. (1995) Guía sonora de las aves de España. Barcelona, Alosa.

* MATHEU, E. (2001) Guia pràctica de cants d’ocells. Barcelona, Grup Català d’Anellament i Alosa.

* ROCHE, J. C. (1986) El Walkbird. Viens (France), Sittelle.

* SEO (2005) Descubre las aves por sus cantos (CD-ROM). Madrid, SEO/BirdLife.

* Guia sonora “on line”: http://www.xeno-canto.org/.MISCEL·LÀNIA (Lectures "naturals")

El turó de Watership. De Richard Adams.

Escritores de la Naturaleza. De Joaquín Araújo. També d'ell mateix i entre d’altres, La Naturaleza, nuestro lujo.

Paisatges de Catalunya. De Miquel Arimany.

El clan de l'ós cavernari. De Jean M. Auel. Primer llibre de la hexalogia dels Fills de la terra, tan imitada però no superada que comprèn, també, La vall dels cavalls, Els caçadors de mamuts, Les planures del trànsit , Els refugis de pedra i , La terra de les coves pintades . Altres autors de sagues de “prehistòrics” són Michael & Kathleen Gear, Sue Harrison, Linda Lay Shuler, William Sarabande i Joan Wolf.

Timbuktú. De Paul Auster.

Juan Salvador Gaviota. De Richard Bach.

El dofí, història d’un somniador. De Sergio Bambarén.

Els bestiaris medievals: llibres d’animals i de símbols. De Xavier Bellés.

Tauró. De Peter Benchley.

Ets una bèstia, Viskovitz. D’Alessandro Boffa.

Marcovaldo. De Italo Calvino.

Fujitivo. De Borja Cardelús. També d'ell mateix i entre d’altres, Voces de la marisma i El alimañero.

Julie i els llops. De Jear Craighead George.

Parc Juràssic. De Michael Crichton.

El rei dels óssos. De James O. Curwood.

Els cercles de pedra. De Joan Dahr Lambert.

Mecanoscrit del segon origen. De Manuel de Pedrolo

El camino. De Miguel Delibes. Un exemple de tota una obra que traspua amor a la Natura, tot i ser un empedreït caçador. De fet, amb els seus llibres (i els d’algun altre) de cacera em feia passar el “mono” durant les llargues temporades de veda.

El llegat del doctor Deulofeu. D'Andreu Domingo.

Bestiari. De Martí Domínguez. També, Peiximinuti.

Guia dels ocells de l'Àfrica Oriental. De Nicholas Drayson.

La meva família i altres animals. De Gerald Durrell. Primer volum de la deliciosa trilogia de Corfú, que es completa amb Bestioles i altres parents i El jardí dels déus. Darrera l’èxit d’aquests llibres, Gerald Durrell n’escrigué uns quants més on relata les seves aventures de naturalista i també protagonitzà les sèries televisives El naturalista aficionat i Durrell a Rússia.

Terra de llops. De Nicholas Evans.

Malalt d’ocells. De Xavier Fàbrega i Ramon Homs.

L’ós. De William Faulkner.

Peña Grande. De Miguel Martín Fdez. de Velasco.

L’òliba que no sabia udolar. De Robert Fisher & Beth Kelly.

Veus d’ocells. De Celdoni Fonoll. També d'ell mateix, 60 ocells comuns i rars i de noms singulars i Aucells.

Que hi ha algú?. De Jostein Gaarder.

El vell i el mar. D'Ernest Hemingway.

La felicitat de viure amb la Natura. D'Edith Holden.

Judici als humans. De José Antonio Jáuregui.

Platero y yo. De Juan Ramón Jiménez.

Encontres a la fi del món. De William B. Karesh.

El llibre de la selva. De Rudyar Kiplig.

La mirada del dofí. D’Eugene Linden.

Llibre de les bèsties. De Ramon Llull.

Set vegades gat. De Domenica Luciani.

La crida del bosc. De Jack London. També d'ell mateix i entre d’altres, Abans d’Adam, Ullal blanc, El silenci blanc i altres contes, Les aventures del Gran Nord i altres relats.

La lluna del ren. D'Elizabeth Marshall.

Rere la petja de l'home roig. De Lorenzo Mediano.

Memòries d’un arbre. De Guido Mina di Sospiro.

Les veus del desert. De Marlo Morgan.

Arte de pájaros. De Pablo Neruda.

La veta ocre. D'Álvaro Novoa.

Rebelió a la granja. De Georges Orwell.

Nublares. D’Antonio Pérez Henares. També d'ell mateix El hijo de la Garza, El último cazador i La mirada del Lobo.

Cinc històries del mar. De Josep Pla. I tantes d’altres...

El vent del món. De Pierre Pelot.

Bestiari. De Pere Quart.

Anaconda. D’Horacio Quiroga. També d'ell mateix, Cuentos de la selva.

Sense anar més lluny. Diari d'un naturalista a les Gavarres. De Jaume Ramot.

Històries naturals. De Jules Renard.

La guerra del foc. De J. H. Rosny.

Iglús a la nit. De Hans Ruesch.

Goril·la blanc. De Toni Sala

Memòries d’un primat. De Robert M. Sapolsky

Firmin De Sam Savage.

Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar. De Luis Sepúlveda. D’ell mateix, Mundo del fin del mundo i Un viejo que leia novelas de amor.

La llegenda del llop cantaire. De George Stone.

Assortiment d’animals. De Hannah Tinti.

Què diuen els ocells? De Jacint Verdaguer.

Les dues ancianes. De Velma Wallis. També d’ella, Darrere el sol.

Si la Natura és la resposta, ¿quina és la pregunta? De Jorge Wagensberg

Les millors històries sobre gats. Diversos autors.

Les millors històries sobre gossos. Diversos autors.

Les millors històries sobre cavalls. Diversos autors.

La rata. De Andrzej Zaniewski.


Inici   Introducció   Variacions   Llista   Estatus i fenologia   Noves espècies   Nous exòtics   Darreres observacions   Anuaris   Anellament   Censos   SOCC   PERNIS   Atles hivernal   On observar ocells a la vall   Col·laboracions  

www.000webhost.com